Vi tilbyder fast pris!

Advokat til Tinglysning

Fast lav pris fra
7.900,- inkl. moms

Ingen handel
intet salær

Ekspres rådgivning inden for 24 timer

Komplet
boligpakke

Tinglysning af skøde

Når en fast ejendom skifter ejer, skal ejerskiftet registreres i et offentligt tilgængeligt register, som kaldes Tingbogen. Denne registrering kaldes tinglysning.

I praksis sker denne registrering ved, at der oprettes et skøde, som tinglyses. Skødet indeholder oplysninger om ejendommens præcise adresse og matrikelnummer, sælger, køber, købesum, overtagelsesdag samt de såkaldte hæftelser (gæld) og servitutter, der gælder for ejendommen.

Det er vigtigt at understrege, at tinglysningen alene har som formål at vise for omverdenen, at ejendommen har skiftet ejer. Dette kaldes med et fint juridisk udtryk omverdensbeskyttelse. Formålet er vise omverden, hvem der ejer en ejendom, så man f.eks. ikke risikerer, at en person forsøger at sælge en ejendom, som pågældende i virkeligheden slet ikke ejer.

Købsaftalen afgør alt

Gyldigheden af handlen er således ikke afhængig af, om man tinglyser skøde. Rent juridisk er det købsaftalen, der afgør om og hvornår en fast ejendom skifter ejer. Tinglysning af skøde er dermed – lidt populært sagt – blot en kvittering for, at man har købt en ejendom.

Men hvis man undlader tinglysning af skøde, vil sælger fortsætte med at stå registreret som ejer. Dermed kan man f.eks. risikere, at sælger forsøger at sælge ejendommen til flere forskellige købere samtidig, og desuden vil det være umuligt at belåne, altså pantsætte, ejendommen, hvis man ikke har sørge for tinglysning af skøde. Det vil også i praksis være umuligt at videresælge ejendommen.

Tinglysning af skøde var i ældre tider (dvs. før 2009) en omstændelig affære. Selve skødet fyldte i reglen mange sider, idet man dengang nærmest kopierede købsaftalens tekst over i skødet. Skødet skulle underskrives på gammeldagsvis og forsynes med vitterlighedsvidner, og herefter skulle skødet sendes til tinglysning med almindelig post til tinglysningsafdelingen ved den lokale byret, som skulle behandle selve tinglysningen. Alt i alt kunne tinglysning af skøde strække sig over flere uger.

Elektronisk tinglysningssystem

I 2009 indførte man i Danmark det elektroniske tinglysningssystem som det første land i verden. Tinglysning af skøde kunne nu foregå digitalt, og køber/sælger kunne nu underskrive skødet med Mit-ID i stedet for almindelig underskrift. Med dette nye system til tinglysning af skøde reduceredes skødets indhold desuden til kun at omfatte de relativt få punkter, som er beskrevet i indledningen. Hvor man før kunne bruge flere timer på at oprette et skøde, kunne skødet nu oprettes på ganske få minutter. Og endnu vigtigere: Skødet kunne nu tinglyses omgående, hvis ellers skødet var korrekt oprettet.

Opstarten i 2009 var forbundet med meget store vanskeligheder, og systemet fungerede dårligt i begyndelsen. Utallige ejendomshandler blev forsinkede, og mange sælgere led store tab, fordi skødet ikke kunne tinglyses endeligt, hvorfor købesummen ikke kunne frigives. Men med tiden fik man løst systemets ”børnesygdomme”, og tinglysningssystemet har nu i mange år fungeret efter hensigten.

Tinglysning af skøde er overskueligt

Tinglysning af skøde er nu er yderst overskuelig og enkel ekspedition, men det forudsætter dog, at man er fortrolig med, hvordan tinglysningssystemet fungerer. Systemet er ikke pædagogisk opbygget og dermed ikke velegnet til ”almindelige brugere”. Man bør derfor ikke som privatperson kaste sig ud i tinglysning af skøde. Hvis skødet oprettes forkert, vil tinglysningssystemet afvise skødet, og desuden kan man let risikere ekstra omkostninger, hvis man overser en af de vigtige erklæringer, der nogle gange skal afgives i skødet.

Hvis man f.eks. som køber har været i udlandet og er flyttet tilbage til Danmark inden for de seneste 5 år, skal der afgives en særlig erklæring herom i skødet. Hvis man ikke får denne erklæring med i første forsøg, koster det en fast afgift på kr. 1.850,00 at efterregistrere erklæringen.

I det hele taget er tinglysning af skøde stadig en ekspedition, som man som privat hus- eller ejerlejlighedskøber bør overlade til fagfolk. Hvis man har hyret en boligadvokat til sin ejendomshandel, bør man overlade tinglysning af skøde til sin advokat, så man ikke risikerer fejl og forglemmelser i forbindelse med oprettelsen af skødet.

Hvem skal stå for tinglysning af skøde?

Der findes ingen lov, som fastsætter hvorvidt køber eller sælger skal stå for oprettelsen og tinglysning af skøde. Dette skal aftales parterne imellem, og derfor bør købsaftalen altid indeholde et vilkår om, hvem der står for tinglysning af skøde. Dette kaldes med et fint ord berigtigelsen af ejendomshandlen.

I gamle dage, dvs. indtil 2001, havde advokater monopol på at oprette skøder. Idet det næsten altid er køber, der har en advokat (sælger er normalt repræsenteret af en ejendomsmægler), var der ingen tvivl om, at det var køber eller dennes rådgiver, der skulle stå for tinglysning af skøde. Sidenhen er dette advokatmonopol som nævnt blevet ophævet, og skøder kan nu oprettes af såvel køber som sælger. I mange ejendomshandler oplever man derfor, at sælger står for oprettelsen og tinglysning af skøde.

Det er i praksis ganske underordnet, om skødet oprettes af køber eller sælger. Som nævnt er skødet blot en kvittering for, at ejendommen har skiftet ejer, og der er derfor ingen grund til at insistere på, at den ene eller den anden part skal stå for oprettelsen.

Undertiden kan du som sælger komme ud for, at ejendomsmægleren råder dig til, at ejendomsmægleren bør stå for tinglysning af skøde, fordi du derved har sikkerhed for at få frigivet din købesum hurtigere, end hvis køber står for denne ekspedition. Dette er uden hold i virkeligheden og handler antagelig mere om, at ejendomsmægleren kan opnå en merindtjening ved at stå for skødet.

Mit-ID er nødvendig

Det elektroniske tinglysningssystem er 100 % baseret på, at brugerne af systemet har Mit-ID. Lige så nemt, systemet er at bruge med Mit-ID, lige så vanskeligt er systemet at anvende til tinglysning af skøde, hvis en bruger ikke har Mit-ID.

Endnu har en del danskere ikke Mit-ID. Dette gælder primært ældre og evt. sygdomssvækkede borgere. Hvis køber eller sælger ikke har Mit-ID, skal pågældende oprette en ganske særlig tinglysningsfuldmagt, f.eks. til sin advokat eller til nær familie, som herefter kan anvende sit eget Mit-ID til at signere skødet.

Der er krav om, at man anvender en ganske særlig blanket, som Tinglysningsretten har udfærdiget, og almindelige fuldmagter, som man selv har udfærdiget, godkendes ikke.

Denne særlige blanket skal underskrives på almindeligt papir med almindelig underskrift, hvorefter blanketten skal fremsendes med almindelig post til tinglysningsretten, som registrerer fuldmagten. Paradoksalt nok er der således betydeligt mere arbejde forbundet med oprettelsen af denne fuldmagt, end der er med oprettelsen af selve skødet.

Hos Advokatfirmaet Lynggaard har vi ca. 20 års erfaring med tinglysning af skøder. Tøv ikke med at kontakte os, hvis du har spørgsmål eller brug for bistand.

VI HJÆLPER DIG

Hvad koster det at få tinglyst et skøde?

At købe en bolig er en af de mest betydningsfulde investeringer, man kan foretage sig i livet.

En essentiel del af denne proces er tinglysning af skøde, som sikrer, at ejerskabet af ejendommen officielt registreres.

Men hvad koster en udarbejdelse af en tinglysning af et skøde egentlig, og hvorfor er det en investering værd at overveje?

Tinglysning af skøde indebærer en række omkostninger, som det er vigtigt at være opmærksom på.

Den primære omkostning er tinglysningsafgiften, som består af en fast afgift og en variabel afgift. Den faste afgift er på 1.850 kr., mens den variable afgift udgør 0,6% af købesummen oprundet til nærmeste 100 kr.

Dette betyder, at jo højere købesummen er, desto højere bliver den samlede tinglysningsafgift af skøde.

Derudover kan der være omkostninger forbundet med at få hjælp fra en boligadvokat.

En boligadvokat kan sikre, at alle juridiske aspekter af bolighandlen håndteres korrekt, hvilket kan spare dig for både tid og bekymringer.

Hos Advokatfirmaet Lynggaard tilbyder vi transparente priser og en personlig service, der sikrer, at du får den bedste rådgivning gennem hele processen.

At få tinglyst et skøde er mere end blot en formalitet; det er en investering i din
fremtidige tryghed som boligejer.

Ved at sikre, at ejerskabet er korrekt registreret, beskytter du din investering og undgår potentielle juridiske komplikationer.

Med den rette rådgivning kan du navigere denne proces med tillid og ro i sindet.

Tinglysningsafgiften på skødet skal betales i forbindelse med selve tinglysningen af skødet.

Dette sker typisk 2-3 måneder inden overtagelsesdagen.

Det er afgørende, at tinglysningsafgiften betales rettidigt, da skødet først kan blive tinglyst, når afgiften er betalt.

I en typisk bolighandel er det køberen, der har ansvaret for at betale
tinglysningsafgiften.

Dette er en del af de samlede omkostninger ved at erhverve en ejendom og er en nødvendig udgift for at sikre, at ejerskabet bliver officielt registreret i tingbogen.

Det er vigtigt at tage højde for denne omkostning, når du planlægger dit boligkøb, da den kan udgøre en betydelig del af de samlede udgifter.

Tinglysningsafgiften vil altid fremgå af den salgsopstilling, som du har fået udleveret af ejendomsmægleren.

Selvom det er køberens ansvar at betale tinglysningsafgiften, kan der i visse tilfælde være mulighed for at forhandle omkostningsfordelingen med sælgeren, afhængigt af de specifikke vilkår i købsaftalen.

En erfaren boligadvokat kan hjælpe med at forhandle disse vilkår og sikre, at du får den bedst mulige aftale.

FÅ DIT TILBUD I DAG

Benyt kontaktformularen - så kontakter vi dig inden for 2 timer